Sneeuw & wijn?

Als je aan het prachtige Canada denkt, denk je waarschijnlijk aan bergen, sneeuw, natuur en wilde dieren. Wist je dat ze er ook wijn maken? Oké, het is geen mega grote speler op de internationale wijnmarkt, toch staat er 12.500 hectare wijngaard aangeplant. Leuk om daar eens even naar te kijken dus!

Geschiedenis
We duiken even terug in de geschiedenis ter introductie, daar is het tenslotte allemaal begonnen. Begin 19e eeuw is de commerciële wijnproductie in Canada gestart. Nog niet heel lang geleden als je het vergelijkt met onze Europese vrienden in Frankrijk of Italië. In het begin werd wijn geproduceerd van wijnstokken van Amerikaanse hybrides en iets later van Vitis Labrusca. Die konden goed tegen de kou in Canada maar de kwaliteit… Vanaf de 20e eeuw zijn er ook wijngaarden beplant met Franse hybriden, vooral Vidal Blanc, die nog steeds volop staat aangeplant.
Pas in de jaren ’50 werd er Vitis Vinifera aangeplant. Zo goed als alles in Europa en veelal de rest van de wereld komt ook van deze familie af vanwege de goede kwaliteit druiven. Pas vanaf de jaren ’80 wekten deze wijnstokken meer en meer de interesse van wijnboeren en verdwenen de hybride rassen op de achtergrond. Hiermee werd ook een verbetering van kwaliteit in gang gezet.

Het klimaat
In Canada is het koud, althans dat is het eerste waar ik aan denk. Jij ook? Het klopt ook, Canada heeft over het algemeen een koel klimaat. Voor zover je over ‘algemeen’ kunt spreken als je het hebt over het op een na grootste land in de wereld dan.
Ongeveer 98% van alle geproduceerde wijn komt van twee wijngebieden: Ontario en British Colombia. Deze liggen ongeveer ter hoogte van de Languedoc en Chianti met toch wel een heel ander klimaat. In de zomer is het in de Canadese wijngebieden regelmatig boven de 30⁰C, in de winter kan het zakken naar -20⁰C. WOW! Niet heel toevallig dus dat de wijngaarden hier aan grote (en diepe!) meren liggen. Deze grote waterpartijen warmen in de lente langzaam op en zorgen dan voor verkoeling in de wijngaard. Dit zorgt ervoor dat de knoppen wat later aan de plant komen. Dan is het grootste risico op lentevorst voorbij, wiehoew! Eenmaal opgewarmd in de zomer, zorgt het water in de herfst voor wat verwarming. Zo duurt het groeiseizoen iets langer. In de winter verdampt het water en zorgt het vocht in de lucht voor sneeuw. Meestal valt er genoeg sneeuw om de wijnstok te beschermen tegen de strenge wintervorst, want die wijnstok kan dan wel wat bescherming gebruiken. Mooi he, moeder natuur?! Al met al is het groeiseizoen wel korter dan in traditionele wijnlanden. Daarbij komt ook dat het weer rondom de oogstperiode nogal wisselvallig is, met als gevolg grote verschillen in opbrengst per jaar. Niet het makkelijkste land om wijn te maken, dat blijkt. Wat wél heel goed werkt; ice wine!

Ice wine en de rest
Hier in Nederland vind je niet heel snel een droge wijn uit Canada. Als je Canada al kent van wijnen, dan is het heel waarschijnlijk ice wine/eiswein/ijswijn dus. Die maken ze in Duitsland ook. Omdat je er in Canada op kunt vertrouwen dat het iedere winter langere perioden flink vriest (-8⁰C of meer is een eis voor icewine), kunnen ze hier ieder jaar icewine maken. Die kun je dan in Nederland wél weer kopen. Sterker nog, we behoren tot de top export markten van Canada als je kijkt naar de euro’s in plaats van liters. Canadese ice wine is namelijk niet goedkoop. Canada is de grootste producent op de wereld van dit soort wijnen. De wijnen zijn erg zoet, gebalanceerd met hoge zuren. De beste varianten hebben intense smaken van steenfruit en tropisch fruit. De meeste ice wines worden gemaakt van Vidal, vaak komen de meest complexe van Riesling. Ook andere druiven zoals Cabernet Franc, Gewurztraminer en Chardonnay kunnen voor ice wine gebruikt worden, als de druif van nature maar hoge zuren heeft om het intens zoete op te vangen.
Naast ice wines kun je in Canada ook witte en rode wijnen vinden, zoals Riesling, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Gamay Noir. Helaas voor ons wordt het overgrote deel in Canada zelf gedronken. Mocht je er ooit op vakantie gaan, sla een wijnproeverij zeker niet over!

Ice wine in het kort
Wat maakt een ice wine nou een ice wine? Ice wine mag alleen gemaakt worden van druiven van de Vitis Vinifera familie óf Vidal Blanc. De druiven mogen alleen geplukt worden bij temperaturen van -8⁰C of nog lager. Vaak wordt met machines geoogst, want ook in Canada staan mensen er niet op te springen midden in de nacht met zo’n vrieskou te werken. Een machine doet daar gelukkig niet zo moeilijk over. Doordat de druiven zijn bevroren, is het suikergehalte ontzettend hoog en komt er maar héél weinig sap uit de druiven bij het persen. De opbrengst is ongeveer 10% van dat van een stille wijn. Niet alleen door de bevroren druiven, ook omdat deze druiven veel langer aan de druivenstok hangen en de schade aan de druiven dus groter is. Denk aan slecht weer, vergrote kans op schimmel en dieren die van de druiven snoepen. Lang niet alle druiven kunnen voor de wijn gebruikt worden. Dit maakt dat de prijzen erg hoog zijn.
Na het persen gaat de most in roestvrij stalen tanks voor fermentatie, zodat de smaken en aroma’s van de druivensoort behouden blijven. Omdat het suikergehalte zo hoog is, stopt de natuurlijke fermentatie vanzelf. Meestal heeft de wijn dan 9-11% alcohol en behoorlijk wat restsuiker. Soms worden de wijnen in eikenhouten vaten gerijpt om extra smaken toe te voegen.

Op vakantie naar Canada zodra het weer mag? Plan een wijnbezoek!

Bronnen: https://winecountryontario.ca/ | https://winebc.com/