Niet zo heel vreemd, want Corpinnat is nog relatief nieuw qua naam binnen de mousserende wijnen. Wat het precies is en waarom je een flesje zou moeten proberen, daar overtuig ik je graag van.
Cava is een bekendere naam; de bubbel uit (voornamelijk) Penèdes, Spanje die volgens de methode traditionelle is gemaakt. Een van de favorieten van Esther, ze schreef er al eens uitbundig over. Na het lezen daarvan heb je vast een fles Cava gekocht want: watertanden!
Corpinnat komt ook uit Penèdes, sterker nog, Corpinnat mag alléén uit Penèdes komen en niet uit andere delen van Spanje. Wat is het dan precies en zijn er nog meer verschillen met Cava?
Ontstaan van Corpinnat
Corpinnat is een mousserende wijn, die net als Cava gemaakt wordt via de methode traditionelle. Door de tweede gisting in de fles, ontstaan de bubbels.
Omdat Cava veelal gezien wordt als een goedkopere wijn van goede kwaliteit, maar nooit meer dan dat, zijn er een aantal kwaliteitsproducenten die zich hier van wilden onderscheiden. Naast een nieuwe categorie voor Cava, de Cava de Paraje Calificado die in 2017 werd geïntroduceerd voor wijnen waar de druiven van één wijnhuis of wijngaard moeten komen, is ook Corpinnat ontstaan.
Corpinnat is de merknaam voor een samenwerking van wijnproducenten van hoge kwaliteit uit Penèdes, opgericht in 2016 die zich hebben gedistantieerd van DO Cava in 2019. Een van de producenten, Xavier Gramona, kan een beetje gezien worden als de geestesvader van Corpinnat. Hij is samen met Tom Mata President en samen met nog vier andere producenten de oprichters van L’Associació d’Elaboradors i Viticultors Corpinnat (AVEC), ofwel de Vereniging van Wijnproducenten en -telers Corpinnat. Doel? Corpinnat tussen de beste wijnen van de wereld, gelinkt aan hun terroir. Het terroir van een wijn is tegenwoordig meer dan alleen het gebied; het gaat ook om klimaat, druivensoorten, de wijngaard en de wijnmakerij.
Naast de zes producenten die het opgericht hebben, zijn er nog vier andere Corpinnat producenten; in totaal zijn er nu tien aangesloten en hopen ze te blijven uitbreiden.
Waar Corpinnat voor staat
Corpinnat is op te splitsen in twee concepten:
- COR ofwel het hart van Penèdes waar meer dan 130 jaar geleden de eerste mousserende wijnen in Spanje werden gemaakt;
- PINNAT, wat afstamt van Pinnae. Pinnae linkt naar de origine van Penèdes. In historische documenten in de 10e eeuw staat het genoemd als Penetense en komt van het Latijnse pinna (volg je ‘m nog?), wat steen of rots betekent. Dat heeft weer een link met de stenige bodem in Penèdes. Is die cirkel weer rond;
- NAT betekent tevens ‘geboren’ in het Catalaans, Corpinnat staat dan ook voor ‘geboren in het hart van Penèdes’.
Als je een fles ziet met op de voorzijde duidelijk Corpinnat er op, dan mag je er van uit gaan dat het een kwalitatief goede wijn is. Dat komt doordat producenten zich aan een aantal strikte regels houden. En die maken ook het verschil met Cava.
Het gebied van Corpinnat
Zoals in het intro aangegeven, komt Corpinnat altijd uit Penèdes. Penèdes ligt in de regio Catalonië, in de buurt van Barcelona (dat is de grote paarse cirkel op de kaart). Voor Corpinnat is er een gebied aangewezen van 997 km2, waarbinnen 22.966 hectare wijngaarden aangeplant zijn in totaal. Niet alleen voor Corpinnat op dit moment dus. Op onderstaande kaart van www.corpinnat.com kun je zien wat het Corpinnat gebied is. Ook is hier het gebied van Cava aangeven, dan zie je direct het verschil in grootte.
Het gebied van Corpinnat is het historische hart van het Penedès gebied. Dit gebied is vastgesteld op basis van een aantal variabelen, zoals natuurlijke scheidingen door rivieren, welke bodems het best passen bij bepaalde druivensoorten en hellingen.
Het gebied heeft een Mediterraans klimaat, met zonnige zomers, milde winters en gemiddelde regenval. Niet alleen een lekker vakantieklimaat, ook de druiven doen het er goed op. De bodem is gevarieerd, met onder andere stenen en versteende klei die over weinig voedingsstoffen beschikken. De gronden laten regenwater goed door (dus geen modderpoelen in de wijngaarden) en houden het water dieper in de grond vast, waar de wortels het water op kunnen nemen. Een wijnstok is er blij mee.
In de wijngaard
Voor Corpinnat worden autochtone druivenrassen gebruikt, ofwel druivenrassen die van vroeger uit in de regio al aanwezig waren. De internationale soorten spelen dus geen hoofdrol in de bubbels van Corpinnat. Want mousserende wijn moet tenminste voor 90% bestaan uit deze druiven:
- Witte druiven: Macabeo, Parellada, Malvasia, Xarel.lo
- Blauwe druiven: Garnacha, Monastrell, Sumoll, Xarel.lo Rosado
Klinkt bekend? De overige 10% mag internationale soorten bevatten, zoals Chardonnay en Pinot Noir.
De druiven moeten met de hand geplukt worden en organisch worden geteeld. Ook dat is een groot verschil met Cava. Verschillende producenten werken zelfs biodynamisch. Alle producenten zijn er op gericht zo veel mogelijk het terroir in de wijn terug te laten komen, zo min mogelijk te interveniëren en de natuur te respecteren.
De druiven komen van eigen wijngaarden, of worden ingekocht. In geval van het laatste mag dat alleen als er al lange tijd met die teler wordt samengewerkt en uiteraard ook alleen als de teler deze de druiven organisch teelt. Er is een minimale prijs voor deze druiven afgesproken.
Bij de wijnmaker
Corpinnat moet door en bij de wijnproducent worden gevinifieerd. Na de oogst gaan de druiven hier dus direct naar toe om de druiven te persen en fermenteren. Na de eerste gisting, vind de tweede gisting plaats in de fles. Het minimum bij Cava is negen maanden, Corpinnat houdt hierbij langere tijden aan. Er zijn namelijk drie categorieën: wijnen die 18 maanden hebben gerijpt (de jongste dus), wijnen die 30 maanden hebben gerijpt en wijnen die minimaal 60 (!) maanden hebben gerijpt. Best wel een commitment dus, want het duurt even voordat je fles in de verkoop gaat.
In het glas
Het zijn wat strengere regels, proef je dat ook terug in het glas? Ik heb ze nog lang niet allemaal geproefd, want het zijn er heel wat. Maar wát ik geproefd heb was erg goed.
Door de langere rijping zijn de wijnen niet alleen gericht op fruit, maar juist ook op de specifieke smaken die ze van de langere flesrijping meekrijgen. Denk bij de jongste naast heerlijke frisheid, sappige zuren en fruittonen dus zeker ook aan smaken als toast, brioche, amandel en hazelnoot. De oudste die ik heb geproefd, had 65 maanden (!) flesrijping; gebotteld in 2013 en gedegorgeerd (de gistprop verwijderd) in september 2019. Nog steeds heerlijke frisheid, sappige zuren en de rijpere smaken waren wat meer aanwezig. Duidelijk meer complexiteit dus, dat is zo’n wijn waarbij je iedere keer weer iets anders ruikt en proeft. Ik hou wel van zo’n wijnen, die iets te vertellen hebben. Ik geniet er nog even verder van terwijl ik deze laatste woorden typ… Ga vooral zelf proeven en ervaren, koop eens een Corpinnat de volgende keer als je zin in bubbels hebt. Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Salut!
PS: meer weten over Corpinnat? Kijk eens op www.corpinnat.com.
Bronnen: Corpinnat.com, spanishwinelovers.nl, WSET materiaal.